Wie kan het beste multi-tasken?

Taken één voor één afronden is misschien ideaal, maar is het nog mogelijk? Multi-tasken op het werk is heel normaal tegenwoordig. Wie multi-tasken meer en onder welke omstandigheden?

We krijgen steeds meer informatie op ons af gestuurd door de verschillende media. Televisie, radio, internet en ook nog kranten zorgen voor een onophoudelijke stroom aan nieuws. Vroeger keek je om acht uur het journaal en las je 's ochtends de krant. Tegenwoordig is via internet en tv elke minuut nieuws te halen.

En ook de communicatie wordt steeds veelomvattender. Mobiel bellen zorgt voor de ultieme bereikbaarheid en e-mail en sms gaat ook over alle grenzen heen. Bovendien is de combinatie van zorg en werk nu voor vrouwen en mannen heel gewoon en is de balans weleens ver te zoeken.

Hoe kun je dan rustig op je werk je helemaal focussen op één opdracht of één taak? Afleiding is overal en iedereen kan je altijd bereiken. Ongestoord werken is er niet meer bij. Dus zonder te multi-tasken is werken eigenlijk onmogelijk.

Het één voor één afronden van werkzaamheden is het ene uiterste, meerdere taken tegelijk doen is de andere kant van het continuüm. Zwitserse onderzoekers vroegen zich af welke werknemers meer aan het multi-tasken waren en onder welke omstandigheden.

Polichroniciteit (een voorkeur voor multi-tasken) bleek te voorspellen of werknemers ook daadwerkelijk veel aan multi-tasken deden. Voorkeur voorspelt gedrag in dit geval. Ook impulsiviteit hing samen met multi-tasken. Even snel iets anders tussendoor doen.

Als laatste correleerden taakeisen en werkdruk met de neiging om meerdere dingen tegelijk te doen. Wanneer het werk af moet is het onontkoombaar om te multi-tasken. Of multi-tasking altijd wenselijk is, blijft trouwens de vraag: het switchen tussen taken kost wel meer energie.

C.J. Köning, L. Oberacher & M. Kleinmann, Personal and situational determinants of multitasking at work. Journal of Personnel Psychology, 2010, Vol. 9, p. 99-104.
 

« Terug naar overzicht