Sportprestaties verbeteren door minder controle

Atleten moeten moeilijke prestaties leveren onder grote stress. Duitse onderzoekers zeggen een simpele methode te hebben gevonden om beter met die spanning om te gaan: met de linkerhand knijpen in een bal.

Topsporters hebben hun vaardigheden zo goed geoefend dat ze daardoor niet meer hoeven na te denken. Als sporters voor een publiek spelen, gaat het volgens sportpsychologen soms mis omdat zij bewegingen teveel proberen te controleren. Juist door die controle wordt de prestatie minder. Het bewust controleren van gedrag gaat vooral samen met activiteit in de linkerhersenhelft, zo is uit onderzoek met beginnende sporters gebleken. Activiteit van ervaren sporters en geautomatiseerd gedrag in het algemeen, gaat samen met meer activiteit in de rechterhersenhelft.

De onderzoekers bedachten een eenvoudige interventie. Zij vroegen sporters voor hun optreden ofwel met hun linkerhand ofwel met hun rechterhand in een bal te knijpen. De sporters die met hun linkerhand in een bal hadden geknepen en daardoor hun rechterhersenhelft hadden gestimuleerd, presteerden beter onder stress dan de anderen. Dat bleek uit een serie experimenten. In één daarvan nam een voetbalteam penalty’s voor een publiek van honderden studenten die daarna naar een wedstrijd voor de Europacup zouden kijken. Een vergelijkbaar effect werd gevonden bij taekwondoka’s en badmintonspelers.

Beckmann, J., Gröpel, P. & Ehrlenspiel, F. (2012. September 3). Preventing motor skill failure through hemisphere-specefic priming; cases from choking under pressure. Journal of Experimental Psychology: General Advance online publication. doi: 10.1037/aoo29852


« Terug naar overzicht