Praten over jezelf intrinsiek belonend

Praten over jezelf is plezierig. Dat gaat gepaard met activiteit in hersendelen die ook betrokken zijn bij eten en seks. Twee Harvard-psychologen vroegen aan proefpersonen in een MRI-scanner om afwisselend over zichzelf en andere dingen te praten.

Als zij over zichzelf praatten, dan waren delen van hun hersenen actief die gewoonlijk betrokken zijn bij beloningen. Dat zij wel degelijk genoten van hun zelfonthullingen, bleek als zij later in de scanner de mededeling kregen dat zij geld zouden ontvangen. Dezelfde hersendelen, die je het beloningssysteem van de hersenen zou kunnen noemen, waren dan actief.

Proefpersonen hadden zelfs geld over voor hun zelfonthullingen. Dat bleek als zij – ditmaal niet in een hersenscanner – geld konden verdienen door vragen te beantwoorden die ze zelf konden kiezen. Proefpersonen waren geneigd te kiezen voor het beantwoorden van vragen over henzelf, zelfs als andere vragen meer geld opleverden. Deze eigenschap versterkt sociale relaties en samenwerking, aldus de onderzoekers, en werkt dus in ons voordeel.

Tamir, D.I. & Mitchell, J.P. (2012, May 7) Disclosing information about the self is intrinsically rewarding. PNAS. Advance online publication. Doi: 10.1073/pnsa.1202129109
 

« Terug naar overzicht