Positieve woorden sneller herkend met cafeïne

Koffie is opwekkend en verhoogt ons concentratievermogen. Een bescheiden dosis cafeïne helpt ook bij het herkennen van positief geladen woorden, blijkt uit onderzoek van Duitse psychologen.

Koffie. Voor veel mensen hoort het drinken ervan bij de vaste ochtendrituelen. Dat cafeïne een opwekkende werking heeft, bijdraagt aan het concentratievermogen en tot grotere alertheid leidt is sinds jaar en dag bekend. Van meer recentere datum is de ontdekking dat wie 299 milligram cafeïne tot zich heeft genomen – de hoeveelheid die ook in twee à drie kopjes koffie zit – woorden met een positieve emotionele lading sneller herkent.

Psychologen van de Ruhr Universiteit (Bochum) lieten 66 vrijwilligers een experiment doen waarbij ze zo snel mogelijk moesten beslissen of de reeks letters die ze op een scherm voor zich zagen woorden waren. Van de deelnemers kreeg de helft een cafeïnetablet, de andere helft een lactosepil. De cafeïnegebruikers herkenden woorden als ‘liefde’, ‘rijkdom’, ‘vriendschap’ en ‘humor’ gemiddeld zeven procent sneller dan andere woorden. Dat resultaat deed zich niet voor bij de deelnemers die lactose geslikt hadden. Woorden met een emotioneel neutrale of negatieve connotatie werden met cafeïne niet sneller herkend.

De onderzoekers verklaren de uitkomsten door de stimulerende invloed die koffie heeft op de aanmaak van dopamine in de linkerhersenhelft, het deel van het brein dat betrokken is bij taal. Dat zou voor een geluksgevoel zorgen én voor een snellere cognitieve verwerking van die positieve woorden.

Kuchine, L & Lux, V. (2012). Cafeine improves left hemisphere processing of positive words. PLoSONE7(11):e48487.doi.1371/journal.pone.0048487


« Terug naar overzicht