Pepermunt en stress

Lekkere geuren kunnen ervoor zorgen dat wij ons prettiger en ontspannener voelen, zo is de overlevering. Maar kunnen geuren dat echt goed? En welke geuren zijn dan het meest geschikt om stress te verlichten?

Geuren hebben een grote, meestal onbewuste, invloed op onze gevoelens en gedrag. Dit komt doordat geuren aangrijpen op oudere hersensystemen waar we geen of weinig bewuste controle over hebben.

Geuren worden dan ook ingezet om mensen te verleiden. 'Bak een appeltaart als je je huis wilt verkopen' is het cliché van makelaars. En rozengeur is onlosmakelijk verbonden met romantiek. Tegenwoordig zijn er wierook, potpourri, geurkaarsen, etherische oliën en zelfs elektrische geurverspreiders om je huis lekker te laten ruiken en – wellicht – je stemming te beïnvloeden.

Toch worden de effecten die geuren op ons hebben niet overdreven vaak wetenschappelijk onderzocht. Leuk is daarom dat Japanse onderzoekers de invloed van geuren op stress onder de loep namen.

Ze lieten hun proefpersonen lavendel, pepermunt en (het vrijwel geurloze) jojoba ruiken. Waardoor werden ze relaxter? De uitkomst was misschien verrassend: pepermunt zorgde voor de grootste vermindering in het subjectieve stressgevoel van de proefpersonen, zo bleek. Ook het cortisol-niveau in hun speeksel (een stress-indicator) daalde het sterkst na het ruiken van de pepermuntgeur. Lavendel had geen ontspannend effect (in tegenstelling tot wat de volkswijsheden beweren).

M. Toda & K. Morimoto, Evaluation of effects of lavender and peppermint aromatherapy using sensitive salivary endocrinological stress markers. Stress and Health, 2011, Vol. 27. p. 430-435.

 

« Terug naar overzicht