Ondernemen zit in de genen

Er wordt wel gezegd dat bij Nederlanders ondernemen in het bloed zit. Twee onderzoekers namen dit letterlijk en keken naar de genetische basis van het ondernemerschap.

Sommige mensen zijn niet gemaakt voor loondienst – zo lijkt het – en gaan liever zelf ondernemen. Wat is het verschil tussen deze zelfstandig ondernemers en 'gewone' werknemers? Persoonlijkheid lijkt een rol te spelen. En dus ook genetische aanleg, want alle persoonlijkheidsfactoren zoals die gemeten worden in de Big Five hebben een erfelijke component.

Ondernemerschap blijkt te correleren met de persoonlijkheidskenmerken extraversie en openstaan voor ervaringen/intellect. Ondernemers zijn dus vaker extravert en staan open voor nieuwe dingen. Dat sluit aardig aan bij onze intuïties over de eigenschappen van entrepreneurs. Ze moeten makkelijk met klanten en werknemers om kunnen gaan en op zijn tijd kunnen pionieren op een gebied.

Door middel van tweelingonderzoek kon achterhaald worden dat deze extraversie en dit openstaan voor ervaringen van ondernemers grotendeels genetisch bepaald was. Het klopt dus: ondernemen zit in het bloed – sterker nog – in de genen.

Aangetekend dient te worden dat de twee persoonlijkheidskenmerken maar een klein deel van de keuze voor het ondernemerschap verklaarden. Er zijn dus blijkbaar nog veel andere (omgevings-)factoren die bepalen of iemand ondernemer wordt.

S. Shane, N. Nicolaou, L. Cherkas & T.D, Spector, Genetics, the Big Five and the tendency to be self-employed. Journal of Applied Psychology, 2010, p. 1154-1162.
 

« Terug naar overzicht