Leren van fouten is voorwaarde voor succes

Als we fouten maken willen we dat soms zo snel mogelijk vergeten. Volgens onderzoek kan het juist beter zijn om onze fouten niet weg te moffelen, maar met aandacht te bestuderen. Want denken dat je niets kunt leren van fouten is de grootste fout...

Uit veel onderzoek blijkt dat een succesvolle carrière niet alleen met intelligentie te maken heeft. Natuurlijk spelen sociale vaardigheden, emotionele intelligentie, doorzettingsvermogen en kunnen omgaan met tegenslagen ook een grote rol.

Maar uit een Amerikaans onderzoek blijkt nu ook dat onze mind-set van belang is. De mind-set is het geloof dat wij hebben in de (on)veranderlijkheid van onze intellectuele capaciteiten. Sommige mensen geloven dat intelligentie vaststaat en dat er weinig aan te verbeteren is. Zij hebben een fixed mind-set. Anderen denken juist dat je kunt leren en dat je je intelligentie en cognitieve vermogens nog kunt ontwikkelen. Dit heet de growth mind-set.

Proefpersonen met een growth mind-set bleken in experimentele taakjes juist beter te presteren nadat zij fouten hadden gemaakt. Zij hadden bewuste aandacht voor hun missers en deden hun best om van de feedback te leren. Dit betaalde zich direct uit in betere resultaten. Mensen met een fixed mind-set daarentegen, zagen in hun fouten juist een bevestiging van hun onkunde en gaven min of meer op daarna.

Intelligentie is niet voldoende. Ook geloof in eigen kunnen – en met name het geloof dat je nog kunt groeien en dat je kunt leren van je fouten, zijn voorwaarden voor succes.

J.S. Moser et al. Mind your errors: evidence for a neural mechanism linking growth mind-set tot adaptive posterror adjustments. Psychological Science, 2011, Vol. 22, p. 1484-1489.

 

« Terug naar overzicht