Hier komt uw titel

Mensen met lichte(re) psychische problemen zijn net zo gebaat bij telefoongesprekken met een therapeut als bij face-to-face-gesprekken in de behandelkamer.

Tot die conclusie komt een groep Britse onderzoekers van de Universiteit van Cambridge. De psychologen vergeleken de vooruitgang van enkele duizenden patiënten die voor hun depressies en angststoornissen cognitieve gedragstherapie volgden met een vergelijkbare groep patiënten die hun psycholoog alleen telefonisch consulteerden. Beide groepen waren even goed of slecht af, zo bleek uit de statistische analyses.

Volgens de onderzoekers is therapie per telefoon aanzienlijk goedkoper. Deze aanpak zou dan ook een uitkomst kunnen zijn voor mensen die de deur niet uit durven of mensen met een fysieke beperking. Mensen met zwaardere psychische problematiek zijn wel beter af met face-to-facecontact, waarschuwen de onderzoekers. Over mensen met telefoonangst lieten zij zich helaas niet uit.

Hammond, G.C, Croudace, T.J., Radhakrishnan, M, Lafortune, L., Watson, A., et al. (2012). Comparative Effectiveness of Cognitive Therapies Deliverd Face-to-Face or over the Telephone: An Observational Study Using Propensity Methods. PLoS ONE 7(9): e42916. 


« Terug naar overzicht