Beter presteren in een goede stemming?


Emotie en verstand hangen met elkaar samen en beïnvloeden elkaar. Ook op het werk. Zo lijkt het erop dat een goede stemming ook tot betere prestaties leidt.

Een Canadees onderzoek toont dit aan. Proefpersonen die in een goede stemming worden gebracht (door het bekijken van filmpjes) blijken beter te presteren op bepaalde taken dan proefpersonen met een neutraal humeur.

Het goede humeur zou met name een positief effect hebben op bepaalde hersensystemen in de frontale cortex die een cruciale rol spelen bij het testen van hypothesen en het selecteren van de juiste regels bij het nemen van beslissingen. Vaardigheden die geassocieerd worden met cognitieve flexibiliteit. Op een ander taakje waar 'intuïtie' belangrijker was had een positieve stemming geen invloed op de prestaties.

Er is nog veel onderzoek nodig op dit gebied, maar je zou je kunnen voorstellen dat werknemers in een positieve stemming beter bepaalde taken kunnen verrichten en andere juist even laten liggen. Misschien op maandagochtenden niet teveel ingewikkelde taken die cognitieve flexibiliteit vergen...

Bron: nieuwsbrief NIP. Artikel: R.T. Nadler, R. Rabi & J.P. Minda, Better mood and better performance: learning rule-described categories is enhanced by positive mood. Psychological Science, 2011, Vol. 21, p. 1770-1776.
 

« Terug naar overzicht